Csontsűrűség vizsgálat ára a Hungária Med-M -nél

Csontsűrűség / csontritkulás vizsgálat

A csontritkulás világszerte több százmillió embert érint, Magyarországon a lakosság 7-10%-át sújtja.

Az érintettek száma az átlagéletkor kitolódásával nő, a diagnosztikai és terápiás módszerek fejlődésének köszönhetően a felismert esetek gyakorisága is nő. A változás korában szinte minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben.

A csontsűrűség vizsgálat ára: 8.000 FtA csontritkulás okai

A csontritkulásos esetek 80%-át elsődleges oszteoporózis adja, két formája a posztmenopauzális és a szenilis (öregedéssel összefüggő) csontritkulás, ez utóbbi mindkét nemnél bekövetkezik.

Az ivarmirigyek eltávolítása mindkét nemben rövid időn belül jelentős csontritkuláshoz vezet, az érintett szteroid hormonok pótlása viszont ezen csontvesztést gyorsan meg tudja állítani.

Másodlagos oszteoporózis számos betegséghez társulhat, de viszonylag ritkán fordul elő.

A csontritkulás a nőknél legtöbbször hormonális okokra, változókori (posztmenopauzális) vagy egyéb eredetű ösztrogénhiányra vezethető vissza. Az ösztrogénhiányhoz kötődő csontritkulás a menopauza idején felgyorsítja a csontvesztést.


A csontritkulás diagnózisa

A csontsűrűség - vagyis a csont ásványianyag tartalmának vizsgálata az OSTEOSYS SONOST 3000 típusú ultrahangos csontsűrűség-mérő készülék segítségével történik. A készülékkel végzett vizsgálat sok más mérési módszerrel ellentétben semmiféle sugárterheléssel sem jár, így semmilyen mellékhatással nem kell számolni. Ez a vizsgálat alkalmas annak megállapítására, hogy fennáll-e a csontritkulás, vagy az azt megelőző állapot.


Gyógyszeres kezelés

A klinikai vizsgálatok szerint a csontok tömegének javításában hasznosak lehetnek a flavonoidok és biszfoszfonátok is. Ez utóbbiak, illetve egyre korszerűbb, módosított származékaik gátolják a csontok lebontását végző osteoklaszt sejtek működését, csökkentik a csonttörések kockázatát.
HMM Csontsűrűségmérés / Csontsűrűség vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
Tel: 06-1/800-93-33; Mobil: 06-30/633-09-61; SMS: 06-30/633-09-61
Adószám: 12489477-2-41
© 2020 - Minden jog fenntartva!